
O tej roślinie wiedzą nieliczni, tymczasem cieszy się ona szacunkiem nie tylko wśród zielarzy, ale także oficjalnej medycyny. Kryje się w niej cała apteka.
Jak działa polpala na Twój organizm?
Polpala jest w stanie skruszyć kamienie w nerkach i pęcherzu moczowym, leczy zapalenie oskrzeli, nieżyt żołądka, wrzody żołądka, wyprowadza z organizmu szkodliwe substancje, obniża ciśnienie. Dodaje energii, wzmacnia odporność. Polpalę można pić dla profilaktyki, nie czekając na zaostrzenie choroby. Dodatkowo jest ona przyjemna w smaku. 2 łyżeczki rośliny zalać 2 szklankami wody, gotować przez 2-3 minuty na parze wodnej, odstawić na 2-3 godziny. Pić po pół szklanki w ciepłej postaci 2 razy dziennie przed jedzeniem. Kuracja trwa 10-30 dni.
Polpala może uszkodzić szkliwo zębowe, dlatego warto pić ją przez słomkę. Do leczenia odmiedniczkowego zapalenia nerek i wyprowadzenia kamieni z nerek wywar przygotowuje się nieco inaczej: 3 łyżeczki surowca zalać 0,5 l wody, gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu, odstawić na godzinę. Wypić w ciągu dnia niewielkimi porcjami. Środek ten jest moczopędny. Podmywanie się naparem z polpali leczy hemoroidy. Pozostałe po przygotowaniu resztki leczą owrzodzenia, czyraki i trądzik – wystarczy zrobić z nich kompres.
Przed zastosowaniem należy za każdym razem zasięgnąć konsultacji lekarza rodzinnego lub prowadzącego nasze leczenie.